Żurawinowa rolada z polędwiczki

4.5 (161 ocen)

Wyborne mięsko, które sprawdzi się nie tylko podczas uroczystych okazji.

Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa( 500g)
    farsz: 25 dag mielonego z indyka
    5 dag suszonej żurawiny
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    2 ząbki czosnku
    mała cebula
    majeranek
    sól, pieprz
    olej do smażenia


Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Żurawinowa rolada z polędwiczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • polędwica 1. Polędwicę umyć, osuszyć. Rozciąć na jak największy prostokątny płat, lekko rozbić. Mięso posypać z obu stron solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.
  • farsz 2. Farsz: mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki i żurawiną. Dodać posiekaną cebulę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • rozsmaruj farsz 3. .Farsz rozsmarować na polędwicy, zwinąć formując roladę i ciasno związać.
  • mięso krótko podsmaz 4. Roladę krótko podsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać tłuszczem w którym się smażyła.
  • 5. Piec pod przykryciem ok.50 minut w trakcie polewając sosem, który się wytworzył. Pod koniec pieczenia odkryć, aby mięso się ładnie zrumieniło. Podawać np.z ryżem i ulubionymi warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować