Osobiście nie przepadam za smakiem surowych owoców żurawiny, ale smak żurawinowej konfitury uwielbiam. Oczywiście można kupić ją w sklepie, ale nie ma jak domowa. Tym, bardziej, że powstaje błyskawicznie.
Żurawinowa konfitura - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żurawinę przebieramy, płuczemy i odsączamy na durszlaku. Gotową przekładamy do garnka. Następnie dodajemy do niej cukier i podlewamy wodą.
2.Tak przygotowana stawiamy na ogniu. Gdy żurawina się podgrzeje łyżką, najlepiej drewnianą mieszamy masę, starając się rozgniatać owoce. Jeśli je rozgnieciemy unikniemy pryskania owoców. Podczas ogrzewania bowiem „wybuchają”:).
3.Konfiturę smażymy około 15-20 minut. Gdy masa zaczyna gęstnieć rozlewamy ją do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy.
Komentarze