Żurawinowa konfitura

0 (0 ocen)

Osobiście nie przepadam za smakiem surowych owoców żurawiny, ale smak żurawinowej konfitury uwielbiam. Oczywiście można kupić ją w sklepie, ale nie ma jak domowa. Tym, bardziej, że powstaje błyskawicznie.

Składniki:

  • Składniki:
    • 2 szklanki świeżej żurawiny,
    • 10 łyżek cukru,
    • 2 łyżki wody

Żurawinowa konfitura - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zasypanie cukrem 1. Żurawinę przebieramy, płuczemy i odsączamy na durszlaku. Gotową przekładamy do garnka. Następnie dodajemy do niej cukier i podlewamy wodą.
  • Smażenie 2. Tak przygotowana stawiamy na ogniu. Gdy żurawina się podgrzeje łyżką, najlepiej drewnianą mieszamy masę, starając się rozgniatać owoce. Jeśli je rozgnieciemy unikniemy pryskania owoców. Podczas ogrzewania bowiem „wybuchają”:).
  • Rozlewanie do słoików 3. Konfiturę smażymy około 15-20 minut. Gdy masa zaczyna gęstnieć rozlewamy ją do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy