Żur wigilijny z kluseczkami

5 (1 ocen)

Żur wigilijny to kolejna, zaraz po barszczu z uszkami i grzybowej z łazankami zupa, która pojawia się na wigilijnych stołach. Żur, który przygotowałam jest esencjonalny i mocny.

Składniki:

  • 25 g suszonych grzybów
    250 ml zakwasu na żur
    1 kostka bulionu warzywnego
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 cebula
    100 ml śmietanki kremówki
    cukier,sól,pieprz do smaku
    olej

    Kluseczki:
    6 łyżek mąki pszennej
    9 łyżek wody
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żur Kluski

Żur wigilijny z kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalać letnią wodą i odstawić na noc.Odsączyć i pokroić na
    kawałki lub paseczki i gotować w małej ilości wody,aż zmiękną.
    Marchewkę i pietruszkę oczyścić. Cebulę obrać,posieka,ć zeszklić na
    oleju.
    Zagotować 2 litry wody,wrzucić kostkę bulionową i startą na tarce
    marchewkę, pietruszkę. Zagotować, dolać zakwasu na żur,gotować 10
    minut. Dodać grzyby razem z wodą w której się gotowały i zeszkloną
    cebulę. Gotować jeszcze 20 minut. Na koniec dodać śmietankę,doprawić
    do smaku cukrem,solą i pieprzem.
  • Żur wigilijny z kluseczkami 2. Kluseczki: z podanych składników wyrobić dość gęste ciasto,Skubać
    kawałki ciasta i wrzucać na wrzącą,osoloną wodę. Gotować w osolonej
    wodzie około 4 minuty od wypłynięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować