Żur wigilijny to kolejna, zaraz po barszczu z uszkami i grzybowej z łazankami zupa, która pojawia się na wigilijnych stołach. Żur, który przygotowałam jest esencjonalny i mocny.
Składniki:
25 g suszonych grzybów
250 ml zakwasu na żur
1 kostka bulionu warzywnego
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
100 ml śmietanki kremówki
cukier,sól,pieprz do smaku
olej
Żur wigilijny z kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalać letnią wodą i odstawić na noc.Odsączyć i pokroić na
kawałki lub paseczki i gotować w małej ilości wody,aż zmiękną.
Marchewkę i pietruszkę oczyścić. Cebulę obrać,posieka,ć zeszklić na
oleju.
Zagotować 2 litry wody,wrzucić kostkę bulionową i startą na tarce
marchewkę, pietruszkę. Zagotować, dolać zakwasu na żur,gotować 10
minut. Dodać grzyby razem z wodą w której się gotowały i zeszkloną
cebulę. Gotować jeszcze 20 minut. Na koniec dodać śmietankę,doprawić
do smaku cukrem,solą i pieprzem.
2.Kluseczki: z podanych składników wyrobić dość gęste ciasto,Skubać
kawałki ciasta i wrzucać na wrzącą,osoloną wodę. Gotować w osolonej
wodzie około 4 minuty od wypłynięcia.
Komentarze