na 4 porcje:
500 ml mleka
100 g cukru
50 g mąki pszennej
4 żółtka
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego, ewentualnie cukier wanilinowy
10-12 okrągłych biszkoptów
ok. 60 ml wiśniówki
do dekoracji wiórki czekolady i listki melisy
Zuppa inglese - deser dla dorosłych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier, żółtka, pastę waniliową i mąkę ucieramy na gładką masę, rozprowadzamy połową szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy przygotowaną mieszankę, podgrzewamy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Przekładamy gęsty krem do miseczki, przykrywamy folią spożywczą tak, aby pokrywała powierzchnię kremu i studzimy w temperaturze pokojowej.
2.Na dnie każdego pucharka układamy 1 biszkopt połamany na 4 kawałki, skrapiamy 1 łyżeczką wiśniówki, przykrywamy warstwą kremu, kładziemy 1,5 lub 2 biszkopty połamane na kawałki, skrapiamy 2 łyżeczkami wiśniówki. Przykrywamy warstwą kremu.
3.Pucharki z deserem przykrywamy folią i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy wiórkami czekolady i listkiem melisy.
Porady
Wiórki czekolady otrzymamy z kawałka czekolady za pomocą obieraczki do warzyw.
W wersji dla dzieci wiśniówkę możemy zastąpić sokiem.
Komentarze