Zuppa inglese - deser dla dorosłych

4.5 (141 ocen)

Moja wersja włoskiego deseru ;)

Składniki:

  • na 4 porcje:
    500 ml mleka
    100 g cukru
    50 g mąki pszennej
    4 żółtka
    1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego, ewentualnie cukier wanilinowy
    10-12 okrągłych biszkoptów
    ok. 60 ml wiśniówki
    do dekoracji wiórki czekolady i listki melisy
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Krem

Zuppa inglese - deser dla dorosłych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier, żółtka, pastę waniliową i mąkę ucieramy na gładką masę, rozprowadzamy połową szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy przygotowaną mieszankę, podgrzewamy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Przekładamy gęsty krem do miseczki, przykrywamy folią spożywczą tak, aby pokrywała powierzchnię kremu i studzimy w temperaturze pokojowej.
  • 2. Na dnie każdego pucharka układamy 1 biszkopt połamany na 4 kawałki, skrapiamy 1 łyżeczką wiśniówki, przykrywamy warstwą kremu, kładziemy 1,5 lub 2 biszkopty połamane na kawałki, skrapiamy 2 łyżeczkami wiśniówki. Przykrywamy warstwą kremu.
  • 3. Pucharki z deserem przykrywamy folią i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy wiórkami czekolady i listkiem melisy.

Porady

Wiórki czekolady otrzymamy z kawałka czekolady za pomocą obieraczki do warzyw. W wersji dla dzieci wiśniówkę możemy zastąpić sokiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować