ZUPPA DI AGLIO - zupa czosnkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kremowa zupka na chłodniejsze dni

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 litr bulionu
    100 gram czosnku (ok 20 - 30 ząbków)
    3 małe ziemniaki
    60 gram parmezanu
    1 bułka
    oliwa z oliwek

Zuppa di aglio - zupa czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotujcie bulion, wrzućcie do niego przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek zostaje na później) oraz ugotowane wcześniej ziemniaki. Gotujcie około 20 minut i odstawcie aby troszkę przestygł . Taki zmiksujcie blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie doprawcie solą i pieprzem.Przygotowujemy grzanki. Bułkę podpiekamy na patelni z niewielką ilością oliwy i nacieramy ją pozostawionym wcześniej ząbkiem czosnku.
    Zupę posypujemy odrobiną parmezanu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy