Zupka z rzodkiewek

0 (0 ocen)

Zupka sezonowa!!!

Składniki:

  • 1 litr bulionu
    łyżka masła,
    2 pęczki rzodkiewek,
    4-5 ziemniaków,
    łyżka mąki,
    sól, pieprz do smaku,
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    pęczek koperku.

Zupka z rzodkiewek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia.
  • 2. Rzodkiewki umyć, pokroić na plasterki, listki posiekać. Masło stopić w rondlu, wrzucić rzodkiewki i listki, chwilę dusić na niewielkim ogniu, dodać do zupy. Gotować razem, aż ziemniaki będą miękkie.
  • 3. Śmietanę dobrze rozrobić z mąką, przyprawić solą i pieprzem, wlać do zupy, wymieszać, zagotować. Koperek posiekać, posypać nim zupę.

Porady

Do zupki można dodać trochę ryżu aby była gęściejsza.

Komentarze

Podobne przepisy