Zupka a'la strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na małej ilości tłuszczu z dodatkiem przyprawy do mięsa mielonego, soli i pieprzu.
Do dużego ok.10l. garnka przesypujemy mięso, zalewamy wywarem warzywno-mięsnym i dolewamy drugie tyle wody. Gotujemy pod przykryciem.
Pieczarki kroimy na duże talarki, podsmażamy z posiekaną cebulą. Ogórki obieramy i kroimy na cienkie pół talarki, odcedzamy na siteczku. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę.
Do miękkiego mięsa dodajemy pieczarki z cebulką, paprykę, odcedzone ogórki. Dodajemy przecier pomidorowy i śmietanę rozmieszaną z odrobiną wywaru. Do szklanki wlewamy zimną wodę do połowy, dodajemy mąkę, mieszamy żeby nie było gródek. Dolewamy wywaru i rozmieszane wlewamy do całości. Przyprawiamy do smaku. Podajemy samo lub z chlebem.
Porady
Jeśli chcemy mieć gęściejszą zupkę, nie dodawajmy w ogóle wody, tylko sam wywar.
Komentarze