Zupka a'la strogonow

4.51 (180 ocen)

  • 2 godz.

Pożywna zupka z mięsem na wzór węgierskiego strogonowa. Najlepiej smakuje "na drugi dzień".

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ok dziesięciolitrowy garnek
    Ok 3 l wywaru warzywno-mięsnego
    1.20 kg chudej szynki
    70 dkg pieczarek
    2 słoiki (litrowe) ogórków (jeden kiszonych, drugi konserwowych)
    2 papryki czerwone świeże
    2 cebule
    Średni słoiczek przecieru pomidorowego (ok 300g)
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki śmietany 18%
    przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra mielona, ziarenka smaku, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa uniwersalna
    tłuszcz do smażenia mięsa ok 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.51 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy Strogonow Gulasz

Zupka a'la strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na małej ilości tłuszczu z dodatkiem przyprawy do mięsa mielonego, soli i pieprzu.

    Do dużego ok.10l. garnka przesypujemy mięso, zalewamy wywarem warzywno-mięsnym i dolewamy drugie tyle wody. Gotujemy pod przykryciem.

    Pieczarki kroimy na duże talarki, podsmażamy z posiekaną cebulą. Ogórki obieramy i kroimy na cienkie pół talarki, odcedzamy na siteczku. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę.

    Do miękkiego mięsa dodajemy pieczarki z cebulką, paprykę, odcedzone ogórki. Dodajemy przecier pomidorowy i śmietanę rozmieszaną z odrobiną wywaru. Do szklanki wlewamy zimną wodę do połowy, dodajemy mąkę, mieszamy żeby nie było gródek. Dolewamy wywaru i rozmieszane wlewamy do całości. Przyprawiamy do smaku. Podajemy samo lub z chlebem.

Porady

Jeśli chcemy mieć gęściejszą zupkę, nie dodawajmy w ogóle wody, tylko sam wywar.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować