Zupa żurek "żeniaty"

0 (0 ocen)

Taki żurek robi się u mnie w domu, w wersji żeniatej lub samotnej.

Składniki:

  • wywar z boczku (wędzonki, ogonówki)
    żurek w butelce
    ziemniaki
    1 kiełbaska
    1 cebula
    2 ziela angielskie, 1 liść laurowy
    tłuszcz do smażenia
    przyprawy: sól, pieprz,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Zupa żurek "żeniaty" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, ziela angielskie, liść laurowy oraz przyprawy: sól i pieprz. Gotować ok 20min, do miękkości ziemniaków.
  • 2. Wlać żurek z butelki - ilość uzależniona od kwasowości żurku jaki chcemy otrzymać - im więcej go wlejemy tym będzie kwaśniejszy.
  • 3. Kiełbaskę pokroić w ćwiartki, cebulkę w drobniutką kosteczkę, wrzucić na patelnie i przyrumienić na tłuszczu. Przyrumienioną cebulkę z kiełbaska dodać wraz z tłuszczem do żurku, zagotować. Doprawić do smaku.

Porady

Żurek można podać z ugotowanym przekrojonym na pół jajkiem. Żurek w wersji samotnej: Nie gotujemy ziemniaków pokrojonych w kosteczkę w wywarze. Ziemniaki gotujemy osobno i po ugotowaniu ugniatamy z przyrumienioną cebulką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.39 (233 ocen)

żurek

To może cię zainteresować