Spory pęczek natki pietruszki
garść szczypiorku
kilka dymek łącznie z częścią zieloną
mały pęczek koperku
2 ząbki czosnku
4 średnie ziemniaki
2 kostki bulionu ekologicznego
kilka łyżek śmietanki 18%
sól, pieprz do smaku
Zupa ziołowa - chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zioła i czosnek posiekać najdrobniej, jak się tylko da (ja zmieliłam je razem pulsacyjnie w blenderze). Kostki bulionowe rozpuścić w około 3 litrach wody. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę, wrzucić do gotującego się bulionu razem z posiekanymi ziołami i czosnkiem, aż ziemniaki zaczną się rozpadać (można troszkę "pomóc" im tłuczkiem). Śmietankę zahartować gotującym się bulionem, połączyć z resztą płynu, nie gotować!!! Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Porady
Aby zupa była bardziej "syta", można podać ją z francuskimi grzankami.
Komentarze