Zupa ziołowa - chłodnik

0 (0 ocen)

  • 40 min

Coś dla zdrowia podczas upałów.

  • 40 min

Składniki:

  • Spory pęczek natki pietruszki
    garść szczypiorku
    kilka dymek łącznie z częścią zieloną
    mały pęczek koperku
    2 ząbki czosnku
    4 średnie ziemniaki
    2 kostki bulionu ekologicznego
    kilka łyżek śmietanki 18%
    sól, pieprz do smaku

Zupa ziołowa - chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zioła i czosnek posiekać najdrobniej, jak się tylko da (ja zmieliłam je razem pulsacyjnie w blenderze). Kostki bulionowe rozpuścić w około 3 litrach wody. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę, wrzucić do gotującego się bulionu razem z posiekanymi ziołami i czosnkiem, aż ziemniaki zaczną się rozpadać (można troszkę "pomóc" im tłuczkiem). Śmietankę zahartować gotującym się bulionem, połączyć z resztą płynu, nie gotować!!! Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porady

Aby zupa była bardziej "syta", można podać ją z francuskimi grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy