Zupa zimowa

5 (191 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Improwizacja- zupa jarzynowa, ze składników, które znalazłam w lodówce i zamrażarce. Wyszła pyszna.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • -1 kość ze schabu
    -10 ziemniaków
    -0,5 kg marchewki
    -1 opakowanie (400 g) mrożonych warzyw do zupy jarzynowej
    -200 g śmietany 18%
    -1 pęczek włoszczyzny
    -4 ziarna ziela angielskiego
    -3 listki laurowe
    -ok 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej
    -pieprz
    -około 4 l wody
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne

Zupa zimowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Kość zalewamy wodą i gotujemy. Gdy się wyszumuje zdejmujemy pianę. Wrzucamy obraną włoszczynę liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 40 minut.
  • 2 2. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w plasterki marchew. Gotujemy 10 minut.
  • 3 3. Wyławiamy kość, pietruszkę, seler i por. Dodajemy mrożone warzywa, przyprawę uniwersalną i doprawiamy pieprzem. Gotujemy kolejne 10 minut.
  • 4 4. Śmietanę hartujemy w misce mieszając z 1 łyżką wazową gorącej zupy. Ciągle mieszając wlewamy do garnka. Zupę próbujemy, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować