Zupa ziemniaczano - porowa z boczkiem

4.97 (145 ocen)

Pyszna, mocno rozgrzewająca zupa porowa z ziemniakami i podsmażonym boczkiem. Bardzo szybko się ją robi i uwierzcie, że jeszcze szybciej zjada ;)

Składniki:

  • BULION WARZYWNY:

    ok. 2 l wody
    warzywa - 3 marchewki, duża pietruszka z natką, 1 cebula, seler
    2 liście laurowe
    2 kulki ziela angielskiego
    sol, pieprz (najlepiej biały)


    ok. 1 kg ziemniaków
    2 duże pory
    ok. 250 g wędzonego boczku
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    100 ml śmietanki do zup
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.97 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ziemniaczano - porowa z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników ugotować bulion warzywny.
  • 2. Pory pokroić w półksiężyce.
    Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle. Dodać pokrojone pory i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko smażyć ok. 5 minut. Następnie przełożyć wszystko do bulionu. Dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki zmiękną. Na końcu zupę zabielić śmietanką i przyprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować