Zupa ziemniaczano-miętowa mojego dziadka

0 (0 ocen)

Zupę tę często jadłam podczas pobytów u dziadka na wsi.

Składniki:

  • 5 ziemniaków
    2 marchewki
    korzeń pietruszki
    2 skrzydełka
    garść liści mięty
    garść natki pietruszki
    2 łyżki mąki
    sól, pieprz, przyprawa uniwersalna do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ziemniaczano-miętowa mojego dziadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku gotujemy ok 2 l wody, wrzucamy skrzydełka, pietruszkę i marchewkę pokrojoną w plasterki. Gotujemy ok 15 minut i wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. W tym czasie prażymy mąkę na suchej patelni, gdy się zarumieni, zalewamy szklanką gorącej wody, mieszamy aby nie było grudek. Gdy ziemniaki będą robiły się miękkie wrzucamy posiekaną miętę i pietruszkę. Doprawiamy do smaku. Przed samym końcem gotowania wlewamy zasmażkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować