Zupa ziemniaczano kalafiorowa z czipsami szałwiowymi

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Powiem szczerze, wymyśliłam ją na konkurs, Wybory Kulinarnego Bloga Roku, gdzie zadanie brzmiało "Wykwintny jak ziemniak"...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKłADNIKI GłóWNE:
    - średnie ziemniaki: 6 sztuk
    - kalafior: 0.5 sztuki
    - masło niesolone: 0.33 opakowania
    - mleko 3.2%: 1 litr
    - sól do smaku: 1 sztuka
    - listki szałwi: 8 sztuk

Zupa ziemniaczano kalafiorowa z czipsami szałwiowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa ziemniaczano-kalafiorowa 1. Obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz podzielonego na cząstki kalafiora podsmażyłam na połowie masła. Wlałam mleko i gotowałam ok. 15 minut.
    Potem zmiksowałam, posoliłam do smaku i podałam zupę udekorowaną czipsami szałwiowymi i pokropioną masłem szałwiowym.

    A jak zrobić czipsy szałwiowe - to proste wystarczy na maśle usmażyć listki szałwii na chrupko...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy