Zupa ziemniaczano-brokułowa z szynkowymi różyczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, drobno posiekać. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w równą kostkę. W rondlu rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulkę. Do cebuli wrzucić pokrojone ziemniaki i zalać gorącym bulionem dodając przy tym ocet balsamiczny. Gotować na małym ogniu pod przykryciem dopóki ziemniaki nie zmiękną. W międzyczasie brokuły umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Przesmażyć je na rozgrzanym oleju uważając, żeby się nie przypaliły.
2.Ugotowane ziemniaki zmiksować ze śmietaną, dodać podsmażone brokuły. Doprawić do smaku oregano, solą, pieprzem i cukrem. Wszystko razem gotować jeszcze na małym ogniu do uzyskania pożądanej miękkości brokułów.
3.Szynkę pokroić w paski, zwinąć dekoracyjnie w różyczki. Przystroić nimi wyporcjowaną w talerzach zupę.
Komentarze