Zupa ziemniaczano-brokułowa z szynkowymi różyczkami

0 (0 ocen)

Zupa zainspirowana przepisem z gazety

Składniki:

  • 1 łyżka masła klarowanego
    2 małe cebule
    75 dag ziemniaków
    1 l bulionu warzywnego
    1 łyżka octu balsamicznego
    25-30 dag brokułów
    1-2 łyżki oleju
    oregano
    5 łyżek śmietany 18% do zup
    sól
    pieprz
    cukier
    kilka plastrów szynki wędzonej parzonej

Zupa ziemniaczano-brokułowa z szynkowymi różyczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, drobno posiekać. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w równą kostkę. W rondlu rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulkę. Do cebuli wrzucić pokrojone ziemniaki i zalać gorącym bulionem dodając przy tym ocet balsamiczny. Gotować na małym ogniu pod przykryciem dopóki ziemniaki nie zmiękną. W międzyczasie brokuły umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Przesmażyć je na rozgrzanym oleju uważając, żeby się nie przypaliły.
  • 2. Ugotowane ziemniaki zmiksować ze śmietaną, dodać podsmażone brokuły. Doprawić do smaku oregano, solą, pieprzem i cukrem. Wszystko razem gotować jeszcze na małym ogniu do uzyskania pożądanej miękkości brokułów.
  • 3. Szynkę pokroić w paski, zwinąć dekoracyjnie w różyczki. Przystroić nimi wyporcjowaną w talerzach zupę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy