Zupa ziemniaczana ze szpinakiem

4.5 (161 ocen)

  • 35 min

Nawet zwykła zupa ziemniaczana może być niezwykła w smaku - ta właśnie taka jest dzięki przesmażeniu cebulki z ziemniakami. W efekcie końcowym powstała bardzo aromatyczna i smaczna zupa z dodatkiem szpinaku, którą zjedzą nawet dzieci i ci nielubiący szpinaku bo całość jest wyśmienita!

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    mała cebula
    duża łyżka masła
    7 średnich ziemniaków
    3 ząbki czosnku
    1/2 litra gorącego rosołu
    kostka mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
    2 łyżki śmietany
    pieprz
    koperek suszony
    sól jeśli potrzeba
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ziemniaczana ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki kroimy w słupki lub kostkę, czosnek drobno siekamy.
  • 2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
  • 3. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulkę i przesmażamy.
  • 4. Kiedy cebulka będzie usmażona dodajemy do niej ziemniaki i razem kilka minut smażymy, często mieszając by nie przywarło do dna.
  • 5. Następnie całość zalewamy wodą, tak przy przykryło ziemniaki i gotujemy na wolnym ogniu aż będą miękkie, około 20 minut.
  • 6. Po tym czasie część ziemniaków blendujemy by z zupy zrobił się krem, resztę zostawiamy w kawałkach.
  • 7. Do gorącej zupy wrzucamy szpinak, posiekany czosnek wlewamy rosół.
  • 8. Śmietanę rozrabiamy z odrobiną gorącej zupy, zaciągamy zupę i wszystko razem gotujemy jeszcze około 10 minut.
  • 9. Gotową zupę przyprawiamy pieprzem, koperkiem i solą jeśli będzie potrzeba.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować