Ślepe ryby czyli poznańska zupa ziemniaczana

4.45 (211 ocen)

  • 60 min

smaczna i pożywna

  • 60 min

Składniki:

  • 2 litry wody
    1 kilogram ziemniaków
    3 marchewki
    1 pietruszka (korzeń)
    1/4 selera
    mały por
    3 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    sól, maggi do smaku
    1,4 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.45 (211 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Ślepe ryby czyli poznańska zupa ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać i umyć. Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wrzucić do wody i gotować do miękkości na średnim ogniu przyprawiając solą i maggi. Gdy warzywa będą miękkie wyjąć por, liście laurowe i ziele angielskie. Resztę warzyw rozdusić tłuczkiem do ziemniaków. Dolać śmietankę, dobrze wymieszać. Jeżeli zupa będzie za gęsta można dolać troszkę wody. Każdą porcję w miseczce posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować