Zupa ze szparagów z drobiowymi klopsikami

5 (178 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Ta zupa ze szparagów najlepiej smakuje z razowymi bułeczkami - treściwy i smaczny obiad w środku tygodnia:)

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Klopsiki:

    450 g piersi z kurczaka
    1 cebula
    1 jajko
    1 łyżka mąki
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka różowej soli
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    1 łyżeczka pieprzu
    1/2 łyżeczki oregano

    Zupa:

    1 duża pietruszka
    2 marchewki
    8 cm pora
    1 łodyga selera naciowego
    3/4 pęczka białych szparagów
    1 kostka rosołowa drobiowa
    7 łyżek śmietany 30%
    1,5 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne Klops Klopsiki

Zupa ze szparagów z drobiowymi klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drobiowe klopsiki 1. Klopsiki: Mięso umyć,osuszyć i przepuścić razem z obraną cebulę przez maszynkę do mięsa lub blender. Zmielić. Przełożyć do miski. dodać jajko, przyprawy oraz mąkę i bułkę i wyrobić masę na klopsiki. W garnku zagotować wodę i wrzucać klopsiki wielkości piłeczki ping-pongowej. Gotować do miękkości. Odcedzić.
  • składniki zupy 2. Zupa: Do garnka wlać 2 litry wody i zagotować z 1 kostkę rosołową. W między czasie marchewkę i pietruszkę obrać,umyć i pokroić w kostkę. Seler i por pokroić w cienkie plasterki. Warzywa wrzucić do wrzącej wody. Doprawić do ponownego zawrzenia wody. W między czasie szparagi obrać i pokroić na kawałki o grubości 1,5 cm. Gdy zupa ponownie zawrze wrzucić szparagi i ugotować do miękkości. W miseczce wymieszać śmietanę z mąką. Dodać wywar z zupy i dobrze rozprowadzić aby nie było grudek. Wlać do zupy,dodać odcedzone klopsiki i ponownie zagotować zupę. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować