Zupa ze szparagów

0 (0 ocen)

Obowiązkowa w sezonie ! Cudowna zupka ze świeżych szparagów na długo pozostawia po sobie bajeczne wspomnienie.

Składniki:

  • 4-5 skrzydełek na ok. 3 l wody
    1 marchewka
    1 pietruszka (korzeń)
    kawałek selera
    ok. 10 cm pora
    1 łyżka Vegety
    śmietanka 30 % - 100 ml
    2 pęczki szparagów

Zupa ze szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte mięso zalewam w garnku wodą i doprowadzam do wrzenia. Zbieram zawiesiny. Wsypuję Vegetę,gotuję.
  • 2. Warzywa trę na tarce o grubych oczkach,pora kroję w krążki i wrzucam do wywaru, całość gotuję na średnim ogniu ok. 30 minut do miękkości mięsa,które potem wyjmuję.
  • 3. Obieram szparagi i tnę na 2-centymetrowe kawałki.
    Wrzucam do garnka.
    Dalej gotuję do miękkości szparagów.
  • Zupa ze szparagów 4. Odlewam chochlę zupy do miseczki,łączę ze śmietanką i ponownie wlewam do garnka.
    W razie potrzeby doprawiam jeszcze solą lub kostką rosołową ,podaję z makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy