Obowiązkowa w sezonie ! Cudowna zupka ze świeżych szparagów na długo pozostawia po sobie bajeczne wspomnienie.
Składniki:
4-5 skrzydełek na ok. 3 l wody
1 marchewka
1 pietruszka (korzeń)
kawałek selera
ok. 10 cm pora
1 łyżka Vegety
śmietanka 30 % - 100 ml
2 pęczki szparagów
Zupa ze szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte mięso zalewam w garnku wodą i doprowadzam do wrzenia. Zbieram zawiesiny. Wsypuję Vegetę,gotuję.
2.Warzywa trę na tarce o grubych oczkach,pora kroję w krążki i wrzucam do wywaru, całość gotuję na średnim ogniu ok. 30 minut do miękkości mięsa,które potem wyjmuję.
3.Obieram szparagi i tnę na 2-centymetrowe kawałki.
Wrzucam do garnka.
Dalej gotuję do miękkości szparagów.
4.Odlewam chochlę zupy do miseczki,łączę ze śmietanką i ponownie wlewam do garnka.
W razie potrzeby doprawiam jeszcze solą lub kostką rosołową ,podaję z makaronem.
Komentarze