Zupa ze świeżych pomidorów

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna z grzankami, zwłaszcza z mozzarellą.

  • 30 min

Składniki:

  • ok. 9 średniej wielkości pomidorów,
    1.5-2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),
    ugotowane warzywa z bulionu: 1-2 ugotowane marchewki, mały kawałek selera
    cebula,
    2-3 ząbki czosnku,
    kilka gałązek świeżej bazylii,
    sól, pieprz, chili, oregano

Zupa ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek posiekać, szybko przesmażyć. Wrzucić do bulionu z pomidorami pokrojonymi w grubą kostkę. Gotować około 15-20 minut, dodać świeżą bazylię, zmiksować całość blenderem. Gdyby zupa była za gęsta, dodać więcej bulionu. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy