Pierwszy raz robiłam zupę ze świeżych ogórków i tak nam posmakowała,ze częściej będzie gościć na naszym stole:) nawet Dziewczynki z ogromnym apetytem jadły,serdecznie zapraszam:))
45 min
Składniki:
Zupa:
1 pietruszka
1 marchewka
5 cm pora
1 łyżeczka soli
4 duże ogórki gruntowe
pęczek koperku
2 łyżki śmietany 12%
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża łyżka masła
1200 ml przefiltrowanej wody
Kluseczki:
1,5 szklanki mąki typ 650
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka koperku
Zupa ze świeżych ogórków z koperkowymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zupa: Marchewkę i pietruszkę obrać i umyć. Następnie pokroić w drobną kostkę. Pora opłukać,osuszyć i także pokroić w mała kosteczkę. Do garnka wlać wodę,dodać sól i warzywa, zagotować.
2. Ogórki obrać,umyć i osuszyć, Przekroić na pół i wydrążyć nasiona i odrzucić je. Resztę ogórka pokroić pod kątem na kawałki o grubości około 0,5 cm. W rondelku rozgrzać oliwę z masłem i wrzucić ogórki. Smażyć je aż będę szkliste co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliły.
3.W między czasie koperek opłukać,osuszyć i pokroić drobno. Gdy ogórki się już zeszklą przełożyć je do zupy ( razem z masełkiem z dna),dodać koperek i gotować jeszcze około 7-8 minut. Zdjąć z ognia. W szklance wywaru wymieszać śmietanę,wlać do garnka i zamieszać.
4. Kluseczki: Do miski wsypać mąkę,dodać jajko sól i koperek. Dodać 2 łyżki wody i wstępnie wymieszać aby nie było grudek. Gdyby mieszanie było utrudnione dodać jeszcze 2-3 łyżki wody i dokończyć mieszanie. W garnku zagotować wodę z solą i bokiem łyżeczki nabierać porcję ciasta i kłaść na wrzątek. Gotować od wypłynięcia około 2 minuty. Odcedzić.
5.Do bulionówki przełożyć kluseczki i zalać gorącą zupą. Smacznego!
Komentarze