Zupa ze świeżych ogórków

4.98 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Z zawodu jestem elektrykiem. Gotowanie to moje hobby – odpręża mnie po dniu pracy. Przyrządzampotrawy dla siebie i dla córki.

Składniki:

  • 2 długie ogórki szklarniowe lub 3-4 małe gruntowe
    1 l wody
    2 kostki rosołowe (drobiowe lub cielęce albo domowy rosół drobiowy)
    0,5 szklanki kwaśnej śmietany
    sok wyciśnięty z połowy cytryny
    2 łyżki masła
    łyżeczka mąki
    surowe żółtko
    pęczek koperku
    sól
    cukier
    świeżo zmielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.98 (183 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ze świeżych ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa ze świeżych ogórków 1. Ogórki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy ogórki i mieszając, lekko podsmażamy.
  • 2. W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy kostki rosołowe, mieszamy, aż się rozpuszczą. Do bulionu wkładamy podduszone ogórki. Gotujemy na małym ogniu.
  • 3. Koperek myjemy, osuszamy i drobniutko siekamy. Śmietanę dokładnie miksujemy z żółtkiem, mąką i sokiem z cytryny. Wlewamy do wywaru. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wsypujemy koperek, mieszamy i podajemy na gorąco.

Porady

● Zamiast żółtkiem z mąką zupę można zagęścić serkiem topionym, najlepiej o smaku śmietankowym. Wrzucamy kostkę serka do wrzącej zupy i mieszamy, aż się rozpuści. ● Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub pieczywem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować