Zupa ze świeżych maślaków

0 (0 ocen)

Sezon grzybowy rozpoczęty ....

Składniki:

  • -maślaki świeże 60 dkg
    -cebula 1 sztuka
    -marchew 1 sztuka
    -pietruszka 1/2 sztuki
    -seler 1/4 sztuki
    -ziemniaki 4 sztuki
    -bulion drobiowy 1 litr
    -bulion grzybowy 1 kostka
    -masło 1 łyżka
    -sól do smaku
    -pieprz do smaku

Zupa ze świeżych maślaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1l3sg86 1. Obraną cebulę podsmażyć na łyżce masła.
  • image-0lm5xyi 2. Umyte, osuszone grzyby pokroić w małe kawałki, dodać do podsmażonej cebuli, podsmażać 15 minut.
  • image-10k0vup 3. Obraną marchew, pietruszkę zetrzeć na tarce, ziemniaki pokroić w kostkę.
    Warzywa zalać zimnym rosołem, gotować 10 minut, dodać ziemniaki, gotować jeszcze 10 minut.
  • image-1f42c3m 4. Dodać do zupy, podsmażone grzyby z cebulą, dodać kostkę grzybową, doprawić solą, pieprzem.
    Całość gotować jeszcze 20 minut. Podawać z łyżką śmietany. SMACZNEGO!!!!

Porady

Wykorzystała do zupy rosół z dnia poprzedniego .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy