Zupa z zielonej soczewicy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa z zielonej soczewicy smakuje jak wegetariańskie flaczki.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - soczewica zielona: 30 dekagramów
    - mały koncentrat pomidorowy: 1 sztuka
    - cebula duża: 1 sztuka
    - marchewka: 3 sztuki

    - liść laurowy: 3 sztuki
    - majeranek: 1 łyżka
    - ziele angielskie: 5 sztuk
    - pieprz: 2 szczypty
    - sól: 2 szczypty
    - jarzynka: 1 łyżeczka
    - kostka rosołowa: 1 sztuka
    - olej do smażenia: 3 łyżki

Zupa z zielonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę wypłukać i zagotować w ok. 3 litrach wody, dodać przyprawy.
  • 2. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę pokroić w kostkę, smażyć na oleju, kiedy się zeszkli dodać marchewkę, a następnie przecier pomidorowy i dusić razem parę minut.
  • 3. Zawartość patelni dodać do gotującej się na wpół miękkiej soczewicy. Gotować razem jeszcze kilka minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
  • 4. Ta zupa powinna być obficie przyprawiona majerankiem i pieprzem. Podawać ją w gorącą w bulionówkach z chrupiącym, świeżym chlebem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy