Zupa z zielonego groszku z lanym ciastem

4.5 (174 ocen)

  • 30 min

Na bazie rosołu powstała pyszna zupa z zielonego groszku. Niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczna. Często robiłam krem z zielonego groszku, ale zupa z całym groszkiem jest o niebo lepsza. Polecam :)

  • 30 min

Składniki:

  • Zupa
    1,5 litra rosołu przecedzonego lub bulionu (może być z kostki)
    puszka groszku zielonego konserwowego
    garść posiekanej natki pietruszki
    sol, pieprz

    Lane ciasto
    1 jajko
    4-5 łyżeczki mąki pszennej
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ciasta Desery Lane kluski

Zupa z zielonego groszku z lanym ciastem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy lane ciasto - jajko rozbełtujemy widelcem, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy widelcem, żeby powstała jednolita masa. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli ciasto wyjdzie nam za rzadkie dodajmy więcej mąki, jeśli za gęste - wlejmy odrobinę wody.
  • 2. Do gotującego się rosołu (bulionu) wlewamy puszkę zielonego groszku razem z zalewą i doprowadzamy ponownie do wrzenia. Przygotowane ciasto lejemy przez widelec (lub wąski lejek) do gotującej się zupy. Zupę chwile gotujemy - w trakcie gotowania co jakiś czas mieszamy zupę, aby kluski nie przywierały do dna, uważając jednak by nie rozwalić ich przez utrwaleniem kształtu. Na koniec, w razie potrzeby, doprawiamy zupę solą i pieprzem oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować