Na bazie rosołu powstała pyszna zupa z zielonego groszku. Niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczna. Często robiłam krem z zielonego groszku, ale zupa z całym groszkiem jest o niebo lepsza. Polecam :)
30 min
Składniki:
Zupa
1,5 litra rosołu przecedzonego lub bulionu (może być z kostki)
puszka groszku zielonego konserwowego
garść posiekanej natki pietruszki
sol, pieprz
Lane ciasto
1 jajko
4-5 łyżeczki mąki pszennej
sól
Zupa z zielonego groszku z lanym ciastem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy lane ciasto - jajko rozbełtujemy widelcem, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy widelcem, żeby powstała jednolita masa. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli ciasto wyjdzie nam za rzadkie dodajmy więcej mąki, jeśli za gęste - wlejmy odrobinę wody.
2.Do gotującego się rosołu (bulionu) wlewamy puszkę zielonego groszku razem z zalewą i doprowadzamy ponownie do wrzenia. Przygotowane ciasto lejemy przez widelec (lub wąski lejek) do gotującej się zupy. Zupę chwile gotujemy - w trakcie gotowania co jakiś czas mieszamy zupę, aby kluski nie przywierały do dna, uważając jednak by nie rozwalić ich przez utrwaleniem kształtu. Na koniec, w razie potrzeby, doprawiamy zupę solą i pieprzem oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze