ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zdrowa, aromatyczna zupa. Delikatny, a zarazem oryginalny smak.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki :

    1 puszka zielonego groszku
    1 kiełbasa śląska
    2 cienkie parówki
    6 ziemniaków
    3 marchewki
    po kawałku pietruszki i selera
    2 kostki bulionowe rosołowe lub mięsne
    śmietana 12 % (mały kubeczek)
    1 czubata łyżka mąki
    1 ząbek czosnku
    liść laurowy, 5 ziarenek angielskiego ziela
    zielona pietruszka i liście selera (po kilka gałązek)
    sól, pieprz, słodka mielona papryka, jarzynka

Zupa z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z zielonego groszku 1. Do garnka włożyć obrane i pokrojone na kawałki seler, pietruszkę i marchewkę. Dodać czosnek, liść laurowy i angielskie ziele. Nalać zimną wodę, posolić. Gotować do miękkości warzyw. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy będą miękkie, włożyć pokrojoną w duże kawałki wędlinę i kostki bulionowe. Mąkę rozmieszać w kubeczku z odrobiną zimnej wody, dolać śmietanę. Dokładnie wymieszać i wlać do gotującej się zupy. Gotuj 5 minut . Na koniec dodać razem z zalewą groszek. Wrzucić pokrojoną zieleninę i przyprawy. Gotować jeszcze przez chwilę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy