ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo szybka, prosta, a zarazem smaczna zupa. W sam raz na zimę kiedy to brak świeżych warzyw. Wielkim plusem jest czas wykonania, możemy zupę szybciutko przyrządzić w razie niespodziewanych gości.

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 litra wywaru warzywnego lub bulionu,
    paczka mrożonego groszku,
    3,4 średnie cebule,
    śmietana 18%,
    2 łyżki masła,

Zupa z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle szklimy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy do gotującego się wywaru i wsypujemy paczkę mrożonego zielonego groszku i gotujemy.
  • 2. Jak groszek będzie ugotowany zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy śmietanę i miksujemy.
  • 3. Podajemy z grzankami.

Porady

Jeżeli nie mamy wywaru to stosujemy kostkę rosołową. Do tej zupy polecam grzanki, możemy też użyć groszek ptysiowy. Jeżeli chodzi o przyprawy to ja nie używam bo wywar już ma swój smak ale oczywiście można wg uznania przyprawić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy