Zupa z zielonego groszku

4.5 (196 ocen)

Postanowiłam odejść od powszechnie przyjętego zwyczaju gotowania zupy z zielonego groszku w postaci kremu. Całe ziarenka wyglądają równie apetycznie.

Składniki:

  • 300 g zielonego groszku
    3 duże ziemniaki (łącznie około 400g)
    2 mniejsze marchewki (łącznie około 100g)
    3 - 4 ząbki czosnku
    po 1/2 pęczka koperku i natki pietruszki
    2 łyżki wiórków kokosowych
    4 szklanki bulionu warzywnego
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    4 łyżki śmietany 12%
    3 łyżeczki mąki pszennej
    1 łyżka curry
    po sporej szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej
    biały pieprz mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Curry Przystawki

Zupa z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z zielonego groszku 1. Masło rozpuścić, dodać olej, posiekany czosnek, wiórki kokosowe i curry. Chwilę smażyć. Wsypać mąkę i krótko zasmażyć.
  • Zupa z zielonego groszku 2. Powoli wlać bulion i, mieszając, zagotować. Ziemniaki i marchewki obrać. Ziemniaki pokroić w dość małą kostkę, marchewki w talarki. Warzywa włożyć do bulionu. Dodać imbir i gałkę muszkatołową. Gotować 10 min. Po tym czasie dołożyć groszek i posiekaną zieleninę. Gotować, aż warzywa będą miękkie (5 - 7 min).
  • Zupa z zielonego groszku 3. Następnie dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Zupę doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować