Zupa z suszonych śliwek

0 (0 ocen)

  • 20 min

przepis mam od mojej babci

  • 20 min

Składniki:

  • 15 dag śliwek
    1 litr maślanki
    łyżka mąki pszennej
    2 płaskie łyżki cukru
    szczypta soli
    szczypta cynamonu

Zupa z suszonych śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki namocz e niewielkiej ilości letniej przegotowanej wody na dzień przed przyrządzeniem. Następnego dnia owoce zagotować w tej samej wodzie, wyjąć ze śliwek pestki. Miąższ przetrzeć przez sito lub zmiksować.
  • 2. Mąkę dobrze wymieszać z niewielką ilością maślanki, tak aby nie było grudek, połączyć z pozostałą maślanką. Dodać do śliwek, zagotować. Gotować przez kilka minut, przyprawić cukrem, solą i cynamonem.

Porady

Zupa najlepsza jest z makaronem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy