Zupa z suszonych grzybów

4.5 (177 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tradycyjna zupa z suszonych grzybów to nieodzowne danie na wigilijnym stole. Dodatek białego wytrawnego wina przełamuje nieco jej smak a śmietanka sprawia że jest kremowa i delikatna w smaku.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 120g suszonych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki itp.)
    1 cebula
    3l esencjonalnego wywaru warzywnego
    150ml śmietanki 30%
    2 łyżki masła
    łyżka mąki
    100ml białego wina wytrawnego
    sól, czarny pieprz

    na gwiazdki
    200g maki
    200ml maślanki
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z suszonych grzybów 1. Suszone grzyby płuczemy pod bieżąca wodą, zalewamy niewielka ilością buliony i zostawiamy na 24h. Po tym czasie gotujemy. Kiedy grzyby będą miękkie wyławiamy je i kroimy w paski. Bulion w którym gotowały się grzyby łączymy z pozostałym.
  • Zupa z suszonych grzybów 2. Cebule obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy cebulkę aż będzie szklista.
  • Zupa z suszonych grzybów 3. Dodajemy grzyby i smażymy razem jeszcze około 3-4 minut. Grzyby z cebulką oprószamy mąką. Do zasmażki dodajemy szklankę wywaru. Całość przekładamy do wywaru warzywnego i gotujemy około 10 minut.
  • Zupa z suszonych grzybów 4. Śmietankę zahartowujemy gorącym wywarem i dodajemy do zupy. Dolewamy wino i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupa najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy smaki się przejdą. Serwujemy z domowymi gwiazdkami.

    Gwiazdki: mąkę wymieszać z maślanką i szczyptą soli. Wyrobić ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i wykrawać gwizdki. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Odcedzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby Podgrzybki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować