• Zupa z soczewicy na ostro

    Dodane przez: Brenia

  • Smaczna, rozgrzewająca zupa na chłodne dni.

  • Składniki

    szklanka zielonej soczewicy

    1 cebula

    2 marchewki

    1/2 małego selera

    Pietruszka,

    1 czerwona papryka

    mała puszka pomidorów – najlepiej pokrojonych

    2 łyżki koncentratu pomidorowego

    3 łyżki maggi

    2 - 3 ząbki czosnku

    2 - 3 łyżki oliwy

    1 łyżeczka majeranku, szczypta chilli

    sól i świeżo zmielony czarny pieprz

  • Sposób przygotowania

    1.

    Soczewicę dokładnie płuczemy, następnie zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na godzinę. W garnku podsmażamy na oleju pokrojoną w talarki cebulę, pokrojoną w paski paprykę i starte na grubych oczkach marchew, seler, pietruszkę – dusimy chwilkę. Następnie dodajemy soczewicę, zalewamy wodą i gotujemy wszystko około 30 minut.

    2.

    Gdy soczewica będzie prawie miękka dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, maggi, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek. Gotujemy zupę jeszcze 10 min. Doprawiamy pieprzem, solą i chilli. Taką zupę można również przyprawić sokiem z cytryny.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, zdrowie_na_talerzu, sezonowe_przysmaki
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Brenia

Brenia 206

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-01-04T16:20:27+01:00

77 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »