Zupa z soczewicy i szpinaku

0 (0 ocen)

zupa idealna dla fanów soczewicy i szpinaku

Składniki:


  • 1 łyżka oliwy z oliwek
    1 1/2 łyżeczki kuminu
    1 posiekana cebula
    4 główki czosnku, posiekane
    1/2 łyżeczki kolendry
    1 łyżeczka papryki
    1 1/2 szklanki soczewicy
    4-5 szklanek bulionu warzywnego lub z kurczaka
    puszka pomidorów
    2 szklanki posiekanego szpinaku
    pieprz,sól

Zupa z soczewicy i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę,wrzucamy kumin i podsmażamy około 3 minut. Dodajemy cebulę,czosnek,kolendrę oraz odrobinę pieprzu. Wszystko podsmażamy przez około 4 minuty. Pod koniec dodajemy paprykę i smażymy jeszcze przez chwilę.
  • 2. Przyprawy przekładamy do garnka,dodajemy soczewicę i bulion. Doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy ognień i gotujemy około 30 do 40 minut.(Jeśli będzie taka potrzeba dodajemy więcej bulionu)
    Do gotującej się zupy dodajemy pomidory razem z sokiem,szpinak i gotujemy pod przykryciem prze kolejne 20 do 30 minut.
    Pod koniec możemy doprawić solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy