Soczewica, to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych.Ponieważ soczewicą ma niski indeks glikemiczny, można ją spożywać w trakcie różnych diet a także przy cukrzycy.
Zupa z soczewicy czerwonej z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku z wodą gotujemy udko kurczaka z dodatkiem kostki rosołowej . Po ok 15 min dodajemy szklankę soczewicy czerwonej połówki.
2..Ziemniaki kroimy w kosteczkę ,marchewkę ścieramy na tarce duże oczka ,warzywa dodajemy do zupy .Mieszamy i gotujemy do miękkości warzyw.
3.Udko wyciągamy kroimy drobno dodajemy do zupy .Dodajemy ok 3 łyżki pomidorów z puszki .Doprawiamy sola ,pieprzem ,papryką słodką i odrobina cukru do smaku .Zaciągamy śmietanką ,
4.Natkę pietruszki siekamy dodajemy do zupy .Jajka gotujemy ,siekamy podajemy z zupą
Komentarze