Zupa z soczewicy czerwonej z jajkiem

5 (147 ocen)

  • 15 min

Soczewica, to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych.Ponieważ soczewicą ma niski indeks glikemiczny, można ją spożywać w trakcie różnych diet a także przy cukrzycy.

  • 15 min

Składniki:

  • * 4 szt jaja na twardo,
    * 1 szkl soczewica,
    * 1 szt marchewka,
    * 4 szt ziemniaki,
    * natka pietruszki,
    * 1 szt udko,
    * papryka słodka,
    * 2 łyżki pomidory w puszce,
    * pieprz,
    * 1 szt kostka bulionowa,
    * 3 łyżki śmietanka 12-procentowa
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z soczewicy czerwonej z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku z wodą gotujemy udko kurczaka z dodatkiem kostki rosołowej . Po ok 15 min dodajemy szklankę soczewicy czerwonej połówki.
  • 2. .Ziemniaki kroimy w kosteczkę ,marchewkę ścieramy na tarce duże oczka ,warzywa dodajemy do zupy .Mieszamy i gotujemy do miękkości warzyw.
  • 3. Udko wyciągamy kroimy drobno dodajemy do zupy .Dodajemy ok 3 łyżki pomidorów z puszki .Doprawiamy sola ,pieprzem ,papryką słodką i odrobina cukru do smaku .Zaciągamy śmietanką ,
  • 4. Natkę pietruszki siekamy dodajemy do zupy .Jajka gotujemy ,siekamy podajemy z zupą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować