Zupa z soczewicy

4.5 (168 ocen)

  • 40 min

Wegetariańska zupa z soczewicy, która może być daniem głównym.

  • 40 min

Składniki:

  • -1 szklanka soczewicy
    -3 małe marchewki
    -2 ząbki czosnku
    -1 cebula
    -puszka pomidorów
    -1/2 puszki czerwonej fasoli
    -kawałek selera (korzenia)
    -sól, pieprz, przyprawa meksykańska, szczypta cukru
    -oliwa albo olej
    -śmietana albo jogurt naturalny (ok. 3 łyżeczki)
    -natka albo szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy zaczyna mięknąć dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i seler.
    Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju.
    Do zupy dodajemy puszkę pomidorów, fasolę, cebulę, czosnek i przyprawy. Kiedy soczewica jest rozgotowana zabielamy zupę jogurtem lub śmietaną.

Porady

Soczewica musi się rozgotować, trwa to około pół godziny. Potem trzeba uważać żeby nie przypalił się garnek. Zupa będzie miała konsystencję fasolki po bretońsku. Latem puszkę pomidorów można zastąpić świeżymi pomidorami bez skórki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować