Zupa uniwersalna. Zawsze wychodzi nawet, jeśli kucharz nie za bardzo przestrzega receptury. Ma charakterystyczny smak selera naciowego. Jest lekko ostra, ale nadal łagodna i smaczna.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- seler naciowy: 300 gramów
- pomidor czerwony: 2 sztuki
- czosnek - ząbek: 1 ząbek
- cebula: 1 sztuka
- kostka rosołowa: 2 sztuki
- ziemniaki -średnie: 2 sztuki
- mięki ser topiony: 100 gramów
- oliwa z oliwek, olej: 2 łyżki
- sól, pieprz ( do smaku): 1 szczypta
Zupa z selera naciowego i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek i cebulę obierz, pokrój w kostkę. Wsyp do garnka, dodaj oliwę i podgrzewaj aż cząstki czosnku i cebuli się zeszklą.
2.Pomidory sparz wrzątkiem, zahartuj zimną wodą i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Ziemniaki umyj, obierz i również pokrój w kostkę. Łodygi selera (wychodzi ok. 8 szt.) pokrój w talarki. Tak przygotowane warzywa wrzuć do garnka z cebulą i czosnkiem. Zalej 1 litrem wody. Dodaj kostki rosołowe i gotuj około pół godziny.
3.Po ugotowaniu dodaj serek topiony. Całość zmiksuj i zagotuj. Przypraw do smaku. Zupa jest gotowa do podania. Możesz ją udekorować młodymi listkami selera.
Komentarze