Zupa z pora

5 (160 ocen)

  • 20 min

Smaczna zupka na chłodniejsze dni. Aromatyczna i delikatna w smaku. Dla małych dzieci i dorosłych, jako rozgrzewający posiłek.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 mały por z zieloną częścią
    3 większe ziemniaki
    1 średnia marchewka
    mały kawałeczek selera
    1 szklanka mleka
    2 kostki bulionowe warzywne
    sól, pieprz ziołowy
    natka pietruszki
    masło do podsmażenia

Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pokrojony por 1. Pora umyć dokładnie, przekroić wzdłuż na pół i w cienki paseczki.
    Podduszamy krótko na maśle.
  • 2. Ziemniaki, marchew, seler obieramy i kroimy w kostkę.
    Gotujemy z wodą z mlekiem, dodatkiem kostki bulionowej.
    Nie doprawiamy jeszcze zupki.
  • Gotowanie zupki 3. Warzywa łączymy z porem, gotujemy do miękkości.
  • 4. Wtedy kosztujemy i doprawiamy. Koniecznie pieprzem ziołowym.
  • 5. Podajemy gorącą zupkę z dodatkiem pieczywa. Na talerz na wierzch wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.
  • 6. Smacznego życzę :)

Porady

Specjalnie nie miksowałam tej zupki, gdyż sama w sobie jest delikatną i smaczną. Dodatek pieprzu ziołowego sprawia, że zupka jest niepowtarzalna. Zupka idealnie nadaje się dla małych dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować