Zupa z pokrzywy z kaszą jaglaną

4.5 (190 ocen)

  • 25 min

Pomaga w walce z anemią (więc jest doskonała dla kobiet w ciąży), jest świetna na problemy żołądkowe (od dwunastego miesiąca można ją podawać dzieciom - w formie zupki lub koktajlu), wspaniale wpływa na kondycję włosów i paznokci. Polecam, zachęcam - nie bójcie się, że nie poznacie. ;)

  • 25 min

Składniki:

  • 1,5 l rosołu drobiowego lub warzywnego
    1 marchewka
    1 ziemniak
    szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
    2 szklanki umytej i sparzonej pokrzywy
    4 ząbki czosnku
    1 biała cebula
    25 g masła
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z pokrzywy z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy bulionem drobiowym i gotujemy do miękkości.

    Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na złoty kolor cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, wrzucamy pokrzywę, chwilę mieszamy i całość przekładamy do zupy.

    Dodajemy kaszę jaglaną i jeśli mamy ochotę - śmietanę. Miksujemy na gładki krem.

    Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z chrupiącym, pełnoziarnistym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Kasza jaglana Pokrzywa Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować