Niezwykle aromatyczna, lekko pikantna i bardzo rozgrzewająca zupa z pieczonej dyni i papryki. Pieczone warzywa sprawiają, że zupa ma wspaniały smak i kolor.
60 min
Dla 7 osób
Składniki:
dynia Hokkaido - 1 kg
papryka czerwona – 5 szt.
cebula - 1 szt.
masło – 1 łyżka
oliwa – 4 łyżki
bulion warzywny – 750 ml
sól morska – do smaku
świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
pieprz kajeński – do smaku
świeży tymianek – kilka gałązek
Zupa z pieczonej papryki i dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałki, usunąć nasiona i włóknisty środek, nie obierać ze skóry.
2.Papryki umyć, osuszyć, pokroić i usunąć nasiona. Dynię i paprykę ułożyć na blaszce, spryskać delikatnie oliwą i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec, aż dynia będzie miękka, a skórka papryki lekko się przypiecze /u mnie trwało to ponad godzinę/.
3.Miąższ dyni oddzielić od skóry i pokroić na mniejsze kawałki.
Gorące papryki przełożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć na 5-10 minut. Następnie obrać ją ze skórki.
4.Masło i 2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć przez chwilę. Następnie dodać sporą gałązkę świeżego tymianku i dalej smażyć, aż cebula będzie miękka od czasu do czasu mieszając. Usunąć tymianek i zawartość patelni przełożyć do pojemnika blendera, dodać pieczoną paprykę i dynię. Wlać bulion i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku i jeszcze raz krótko zmiksować.
5.Zupę przelać do garnka i podgrzać. Podawać z posiekanymi listkami świeżego tymiankiem.
Komentarze