Zupa z pieczonej papryki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem weganką. Podstawą mojej diety są więc głównie warzywa. Ta meksykańska zupa ma nietuzinkowy smak i piękny kolor.

Składniki:

  • czerwona papryka
    papryka chili
    2 ząbki czosnku
    2 duże pomidory
    1/2 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
    kilka listków natki pietruszki
    łyżka oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki i pomidory myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Z papryk usuwamy gniazda nasienne. Chili kroimy w krążki.
  • 2. Na blasze do pieczenia układamy czerwoną paprykę skórką do góry, a pomidory– skórką do dołu. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze
    180 °C, aż skórka papryki zacznie się przypalać i pojawią się czarne plamy. Paprykę wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
    na ok. 10 minut. Następnie z papryki i pomidorów usuwamy skórki. Papryki
    kroimy w paski, a pomidory w kawałki.
  • 3. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Razem z chili podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory i paprykę. Smażymy 5 minut. Wlewamy bulion. Gotujemy 10 minut na małym ogniu. Następnie zupę miksujemy, rozlewamy do miseczek i dekorujemy natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować