Zupa z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki i pomidory myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Z papryk usuwamy gniazda nasienne. Chili kroimy w krążki.
2.Na blasze do pieczenia układamy czerwoną paprykę skórką do góry, a pomidory– skórką do dołu. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze
180 °C, aż skórka papryki zacznie się przypalać i pojawią się czarne plamy. Paprykę wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
na ok. 10 minut. Następnie z papryki i pomidorów usuwamy skórki. Papryki
kroimy w paski, a pomidory w kawałki.
3.Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Razem z chili podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory i paprykę. Smażymy 5 minut. Wlewamy bulion. Gotujemy 10 minut na małym ogniu. Następnie zupę miksujemy, rozlewamy do miseczek i dekorujemy natką.
Komentarze