Zupa z łososia norweskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIA: Przygotowujemy bulion warzywny. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Por myjemy i kroimy w drobne krążki.
GOTOWANIE: W dużym garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy pora. Dusimy go do miękkości. Następnie dodajemy ziemniaki i całość zalewamy bulionem warzywnym wcześniej przygotowanym. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie całość miksujemy blenderem na gładką masę . Dodajemy łososia pokrojonego w kawałki (garstkę zostawiamy do dekoracji zupy) i czekamy chwilę, dodajemy szklankę mleka, następnie miksujemy zupę. Dodajemy bułkę porwaną na kawałki i znów chwilę czekamy, aby wchłonęła jak najwięcej wody. Ponownie miksujemy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym koperkiem i kawałkami wędzonego łososia.
Komentarze