Dobry sposób by wykorzystać liście, które zwykle się wyrzuca.
20 min
Składniki:
liście z 2 pęczków rzodkiewek
4 - 5 średniej wielkości ziemniaki
kawałek pora ( biała część )
1 l bulionu warzywnego ( może być z kostki )
2 - 3 rzodkiewki
śmietana
Zupa z liści rzodkiewek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ładne, świeże liście rzodkiewek odcinamy, dokładnie płuczemy. Obrane, pokrojone na ćwiartki ziemniaki i pokrojony na 2 cm kawałki por, gotujemy w bulionie. Kiedy ziemniaki są miękkie, wrzucamy liście i gotujemy jeszcze 2 min. Gdy zupa lekko ostygnie, miksujemy, doprawiamy do smaku. Zupę można podawać z czosnkowymi grzankami, jajkiem ugotowanym na twardo, lanym ciastem. Wrzucamy rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki i ozdabiamy kleksem śmietany.
Komentarze