ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dobry sposób by wykorzystać liście, które zwykle się wyrzuca.

  • 20 min

Składniki:

  • liście z 2 pęczków rzodkiewek
    4 - 5 średniej wielkości ziemniaki
    kawałek pora ( biała część )
    1 l bulionu warzywnego ( może być z kostki )
    2 - 3 rzodkiewki
    śmietana

Zupa z liści rzodkiewek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ładne, świeże liście rzodkiewek odcinamy, dokładnie płuczemy. Obrane, pokrojone na ćwiartki ziemniaki i pokrojony na 2 cm kawałki por, gotujemy w bulionie. Kiedy ziemniaki są miękkie, wrzucamy liście i gotujemy jeszcze 2 min. Gdy zupa lekko ostygnie, miksujemy, doprawiamy do smaku. Zupę można podawać z czosnkowymi grzankami, jajkiem ugotowanym na twardo, lanym ciastem. Wrzucamy rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki i ozdabiamy kleksem śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy