Zupa z kurek z ziemniakami i kluskami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kurki świetnie smakują połączone z jajkami, śmietaną lecz najlepiej smakuje zupa z kurkami. Polecam każdemu kto jeszcze nie miał okazji jej spróbować.

  • 60 min

Składniki:

  • 2,5l wywaru wołowo-drobiowego
    3 marchewki
    2 pietruszki
    3 cebule
    4 ziemniaki
    gęsta śmietana
    500g młodych kurek
    100g masła
    1łyżeczka curry
    Kluski:
    2 jajka
    odrobina wody
    5-6 łyżek mąki

Zupa z kurek z ziemniakami i kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PODSMAŻANE KURKI Z CEBULĄ 1. Kurki namaczamy w wodzie i oczyszczamy. Osuszamy. Cebulę kroimy w półksiężyce i podsmażamy na maśle, dodajemy kurki i podsmażamy ok 10min. Marchewkę i pietruszkę trzemy na drobnych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Tak przygotowane jarzyny dodajemy do wywaru. Gotujemy do momentu aż zmiękną ziemniaki, dodajemy podsmażone kurki z cebulą. Jajka, mąkę i wodę łączymy i przygotowujemy kluseczki. Ciasto na kluski powinno być dość gęste. Kluski gotujemy w osolonej wodzie w oddzielnym rondelku. wlewam je przez specjalne sito do klusek na gotującą się wodę lub zrzucamy łyżką. gotujemy 3 minuty. odcedzamy kluseczki i przelewamy zimną wodą. Dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko razem ok 5min. Zagęszczamy śmietaną, doprawiamy do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy