Zupa z kukurydzą i groszkiem

4.99 (192 ocen)

  • 45 min

Lekka, kolorowa i pożywna. Taka zupka to prawdziwa bomba witaminowa.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    1 duża marchewka
    1 pietruszka
    1 szkl fasolki szparagowej
    3/4 szklanki mrożonego groszku
    1/2 puszki kukurydzy
    3-4 ziemniaki
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3 łyżki posiekanego koperku
    ok. 2,5 l wody
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    1 kostka rosołowa
    1 łyżka mąki
    1 łyżka śmietany do zup
    sól
    pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

4.99 (192 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z kukurydzą i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę gotujemy z kostką rosołową, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Do wrzącej dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę.
  • 2. Obraną marchewkę i pietruszkę kroimy w niewielkie słupki a fasolkę na mniejsze kawałki. Warzywa dodajemy do gotującego się wywaru. Po kilku minutach dokładamy kukurydzę oraz groszek.
  • 3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i płuczemy. Dodajemy do zupy w momencie, kiedy pozostałe warzywa będę półmiękkie.
  • 4. Mąkę rozprowadzamy w 1/4 szkl wody. Zagęszczamy nią zupę. Następnie zaprawiamy śmietaną.
  • 5. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy poszatkowany świeży koperek oraz natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować