Zupa z krewetek i kapusty pekińskiej

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa idealna dla wielbicieli krewetek. Delikatna w smaku

  • 40 min

Składniki:

  • 200 g krewetek tygrysich
    mała kapusta pekińska
    2 marchewki
    por (biała część)
    szalotka
    łyżeczka masła
    1 l bulionu krewetkowego
    trawa cytrynowa (1 szt)
    4 łyżki ryżu jaśminowego
    natka pietruszki
    sól ,pieprz

Zupa z krewetek i kapusty pekińskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew kroimy w słupki ,szalotkę siekamy ,pora w piórka. Podsmażamy na łyżeczce masła ,dodajemy krewetki (wcześniej na sitku zalewamy ciepłą wodą ,by rozmrozić) i chwilę podsmażamy. Całość zalewamy bulionem ,dodajemy rozgniecioną trawę cytrynową i posiekaną kapustę. Zagotowujemy ,zmniejszamy płomień i wrzucamy ryż. Całość gotujemy do miękkości ryżu (ok. 20 min) ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy