Zupa z klopsikami chlebowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce namocz chleb w 2/3 ilości mleka i odstaw na 30 minut. W międzyczasie zmieszaj raz lub 2 razy. Chleb ma być miękki ale niezbyt mokry. Jeśli trzeba dodaj resztę mleka. Wyciśnij z chleba nadmiar mleka i włóż go z powrotem do miski. Dodaj jajka, mielone mięso, pancettę, proscutto, cebulę, połowę natki pietruszki i 3 łyżki stołowe mąki. Mieszaj aż masa będzie gładka i elastyczna. Jeśli trzeba dodaj więcej mąki. W międzyczasie zagotuj w głębokim garnku 3 szklanki (750ml) wody z 2 łyżkami stołowymi soli. Z masy formuj kulki o średnicy ok. 5 cm. Oprósz je mąką. Gotowe kulki włóż do gotującej się wody. Zwiększ płomień do dużego, a gdy woda ponownie zawrze, zmniejsz go nieco i gotuj klopsy przez 15 minut. Łyżką cedzakową wyjmij je z wody. Dobrze odcedź, włóż do głębokiej wazy i zalej gorącym bulionem. Udekoruj natką pietruszki i podawaj.
Komentarze