Zupa z klopsikami chlebowymi

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Włoskie Canederli.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - tłuste mleko: 300 mililitrów
    - czerwstwe pieczywo pokrojone na kawałki: 250 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - mięso mielone: 90 gramów
    - drobno pokrojona pancetta lub wędzony boczek: 90 gramów
    - drobno pokrojona szynka proscutto: 90 gramów
    - drobno posiekana cebula: 1 łyżka
    - posiekana natka pietruszki: 2 łyżki
    - mąka: 0.5 szklanki
    - sól: 2 łyżki
    - bulion wołowy: 4 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pieczywo

Zupa z klopsikami chlebowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce namocz chleb w 2/3 ilości mleka i odstaw na 30 minut. W międzyczasie zmieszaj raz lub 2 razy. Chleb ma być miękki ale niezbyt mokry. Jeśli trzeba dodaj resztę mleka. Wyciśnij z chleba nadmiar mleka i włóż go z powrotem do miski. Dodaj jajka, mielone mięso, pancettę, proscutto, cebulę, połowę natki pietruszki i 3 łyżki stołowe mąki. Mieszaj aż masa będzie gładka i elastyczna. Jeśli trzeba dodaj więcej mąki. W międzyczasie zagotuj w głębokim garnku 3 szklanki (750ml) wody z 2 łyżkami stołowymi soli. Z masy formuj kulki o średnicy ok. 5 cm. Oprósz je mąką. Gotowe kulki włóż do gotującej się wody. Zwiększ płomień do dużego, a gdy woda ponownie zawrze, zmniejsz go nieco i gotuj klopsy przez 15 minut. Łyżką cedzakową wyjmij je z wody. Dobrze odcedź, włóż do głębokiej wazy i zalej gorącym bulionem. Udekoruj natką pietruszki i podawaj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować