Zupa z kaszanką

4.5 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Oboje z mężem uwiebiamy tę smaczną i tanią zupę. Idealna, gdy mam mało czasu, na przykład po powrocie z zakupów, bo szybko się ją robi.

Składniki:

  • ● 2-3 średnie kaszanki lub krupnioki (z kaszy jęczmiennej lub gryczanej)
    ● przyprawa uniwersalna lub inna tego rodzaju przyprawa do zup
    ● 1 listek laurowy
    ● kilka ziarenek ziela angielskiego
    ● 2-3 ziemniaki średniej wielkości
    ● maggi
    ● natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kaszanka

Zupa z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy 1 litr
    wody, dodajemy przyprawę uniwersalną (nie za
    dużo, żeby zupa nie była za
    słona), listek laurowy i ziele angielskie. Doprowadzamy do
    wrzenia.
  • Zupa z kaszanką 2. Ziemniaki obieramy, myjemy
    osuszamy i kroimy w średnią
    kostkę. Wkładamy do
    garnka z przyprawą uniwersalną i gotujemy tak
    długo, aż ziemniaki będą zupełnie
    miękkie (jednak nie powinny
    się rozpadać).
  • 3. Kaszankę lub krupnioki kroimy
    w niezbyt cienkie plasterki
    (grubości ok. 1 cm) i wkładamy
    do gorącego wywaru.
    Dodajemy odrobinę maggi do
    smaku (nie za dużo, jeśli kaszanka
    lub krupnioki są mocno
    przyprawione). Zupę rozlewamy
    do talerzy razem
    z ziemniakami i kaszanką. Natkę
    pietruszki siekamy i obficie
    posypujemy zupę.

Porady

● Zupa będzie bardziej aromatyczna i smaczniejsza, jeśli dodamy do niej pokrojoną w kostkę włoszczyznę: marchewkę i pora oraz kawałek selera i pietruszki. ● Do gotującego się wywaru z warzyw można wrzucić dowolną kostkę bulionową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować