Zupa z fasolki szparagowej z marchewkowymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewke obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka z masłem cukrem , solą i wodą, doprowadzic do wrzenia, przykryć i gotować 15 min.Następnie marchewke odlać i przetrzeć przez sito( ja to zrobilam w maszynce do mielenia mięsa).
2.Masę marchewkową wymieszać z żółtkami, bułka tartą i twarozkiem, przyprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać z natką.
3.Z masy formować kulki lub inne kształty, i wkładac do gorącego bulionu( bulion nie powinien wrzeć).Gotować kluseczki na wolnym ogniu ok 5 min.Po ugotowaniu wyjąc z bulionu kluski i odstawic w cieple miejsce. 500 ml. bulionu z kluseczek zostawic do zupy.
4.Zupa:: Cebulę obrać i pokroić w kostke. w duzym garnku stopić masło,podsmażyć cebulę. Wlać bulion warzywny, odmierzony wywar z kluseczek i fasolke. Po ok 7 min wlać do tego maślanke. Zagotować i szybko zmiksować .Gotowe
Komentarze