Zupa z fasolki szparagowej z marchewkowymi kluseczkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zupa powstała z modyfikacji kilku przepisów mojego wykonania.

  • 30 min

Składniki:

  • Na marchewkowe Kluseczki: 600 g marchewki,2 łyżki masła, sól 100 ml wody, 2 żółtka, 4 lyżki chudego twarożku, odrobina cukru, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 l.gorącego bulionu warzywnego.
    Na zupę:450g fasolki szparagowej ( ja dałam mrożoną), 2 cebule, 2 lyżki masła, 1l. bulionu warzywnego,500 ml. maślanki, sól , pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z fasolki szparagowej z marchewkowymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewke obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka z masłem cukrem , solą i wodą, doprowadzic do wrzenia, przykryć i gotować 15 min.Następnie marchewke odlać i przetrzeć przez sito( ja to zrobilam w maszynce do mielenia mięsa).
  • 2. Masę marchewkową wymieszać z żółtkami, bułka tartą i twarozkiem, przyprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać z natką.
  • 3. Z masy formować kulki lub inne kształty, i wkładac do gorącego bulionu( bulion nie powinien wrzeć).Gotować kluseczki na wolnym ogniu ok 5 min.Po ugotowaniu wyjąc z bulionu kluski i odstawic w cieple miejsce. 500 ml. bulionu z kluseczek zostawic do zupy.
  • 4. Zupa:: Cebulę obrać i pokroić w kostke. w duzym garnku stopić masło,podsmażyć cebulę. Wlać bulion warzywny, odmierzony wywar z kluseczek i fasolke. Po ok 7 min wlać do tego maślanke. Zagotować i szybko zmiksować .Gotowe
  • 5. Zupę podawać z marchewkowymi kluseczkami .

Porady

Zupę mozna podac takze z grzankami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować