Zupa z dodatkiem fasolki szparagowe to jedna z naszych ulubionych.Jest bardzo smaczna, pożywna i wyjątkowo szybko się ją robi. Rach ciach warzywa do garnka i się gotuje.
Składniki:
1,5litra bulionu drobiowego
1 marchewka większa
1 pietruszka średnia
2 ziemniaki
300 g żółtej fasolki szparagowej
1 ząbek czosnku
seler kawałek
por kawałek
1 listek laurowy
2-3 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
śmietana kremówka do zabielenia
koperek i pietruszka zielona
1 łyżką mąki do zagęszczenia
1/3 szkl zimnej wody
Zupa z fasolki szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa oczyścić i umyć. Marchew, ziemniaki i połowę pietruszki pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić na 2-3 cm kawałki. Do bulionu dodać listek laurowy, ziele angielskie, wszystkie warzywa zarówno te pokrojone i w kawałku. Gotować aż będą al dente wtedy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie, wlewać do gotującej się zupy mieszając i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, zabielić śmietaną, doprawić do smaku. Na talerzu posypać pokrojonym koperkiem i zieloną pietruszką.
Komentarze