Zupa z dyni ze skwareczkami z wędzonego boczku

4.51 (182 ocen)

Zrobiłam taką zupę pierwszy raz i muszę przyznać, że jest doskonała.

Składniki:

  • 1 mniejsza młoda dynia ok. 2 kg
    3 marchewki
    1 biała część pora
    300 g boczku wędzonego na skwarki
    natka pietruszki
    sól, pieprz biały mielony, trochę maggi w płynie
    1 łyżka masła + 2 łyżki oleju do przysmażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z dyni ze skwareczkami z wędzonego boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0bdp2vu 1. Dynię umyć, oczyścić środek z pestek i pokroić w nieduże kawałki - ja dyni nie obierałam ze skórki, nie wiem jak w przypadku wielkich okazów.
  • image-16qri5o 2. Na rozgrzany olej z masłem wrzucić kawałki dyni, pokrojoną w kostkę marchewkę i pokrojonego pora. Poddusić przez 10 minut.
  • image-12j83kj 3. Mieszankę wrzucić do garnka i zalać wodą tak aby tylko przykryło.
    Posolić, dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.
    Gotowe przetrzeć przez sito lub zblendować, dosmaczyć białym pieprzem i maggi.

    Boczek pokroić w małą kostkę, usmażyć do ładnego zrumienienia, dodać do zupy same skwareczki bez tłuszczu.
    Na talerzu posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Dynia Marchewka Por Wędzonka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować