Zupa z dyni z kaszą jaglaną

4.5 (175 ocen)

  • 10 min

lekko, zdrowo i pysznie

  • 10 min

Składniki:

  • ok. 1/2 kg miąższu dyni
    5 - 6 łyżek kaszy jaglanej
    ok. 1 -1,5 l lekkiego bulionu z kurczaka
    kawałek pora, ok. 10 - 15 cm
    1/2 strączka chili
    2 łyżki masła klarowanego
    do smaku: curry, szafran, sól, sumak, mięta suszona

    opcjonalnie: kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z dyni z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię pokroiłam w drobną kostkę. Kaszę dokładnie przepłukałam na sicie i osączyłam. Chili i pora umyłam, z chili usunęłam pestki, posiekałam drobniutko. Pora pokroiłam w cienkie półplasterki. W rondlu rozpuściłam masło, podsmażyłam na nim przez minutę pora, większość zdjęłam na talerzyk a do rondla dodałam chili i 1/2 łyżeczki curry, podsmażyłam a po chwili dołożyłam dynię i kaszę. Smażyłam razem całość mieszając kilka minut, następnie zalałam całość. Dodałam 3 szczypty szafranu i 1/2 łyżeczki mięty. Gotowałam na malutkim ogniu ok. 15 min. aż kasza była miękka. Doprawiłam niewielką ilością soli. Zupa powinna być dość gęsta. Podałam posypaną podsmażonym porem i sumakiem. Świetnie też smakuje z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego.

Porady

Kasza jaglana zawiera bardzo cenne dla naszego organizmu krzemionki - warto ją jeść jeśli chcemy mieć ładną cerę, piękne włosy i paznokcie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (153 ocen)

Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną

To może cię zainteresować