ok. 1/2 kg miąższu dyni
5 - 6 łyżek kaszy jaglanej
ok. 1 -1,5 l lekkiego bulionu z kurczaka
kawałek pora, ok. 10 - 15 cm
1/2 strączka chili
2 łyżki masła klarowanego
do smaku: curry, szafran, sól, sumak, mięta suszona
opcjonalnie: kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
Zupa z dyni z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię pokroiłam w drobną kostkę. Kaszę dokładnie przepłukałam na sicie i osączyłam. Chili i pora umyłam, z chili usunęłam pestki, posiekałam drobniutko. Pora pokroiłam w cienkie półplasterki. W rondlu rozpuściłam masło, podsmażyłam na nim przez minutę pora, większość zdjęłam na talerzyk a do rondla dodałam chili i 1/2 łyżeczki curry, podsmażyłam a po chwili dołożyłam dynię i kaszę. Smażyłam razem całość mieszając kilka minut, następnie zalałam całość. Dodałam 3 szczypty szafranu i 1/2 łyżeczki mięty. Gotowałam na malutkim ogniu ok. 15 min. aż kasza była miękka. Doprawiłam niewielką ilością soli. Zupa powinna być dość gęsta. Podałam posypaną podsmażonym porem i sumakiem. Świetnie też smakuje z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego.
Porady
Kasza jaglana zawiera bardzo cenne dla naszego organizmu krzemionki - warto ją jeść jeśli chcemy mieć ładną cerę, piękne włosy i paznokcie
Komentarze