Zupa z dyni

0 (0 ocen)

  • 10 min

Prosta, smaczna i aromatyczna zupa. Specjał na jesienne wieczory.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 kg dyni
    1 cebula
    1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
    1 porcja śmietankowego sera topionego
    przyprawy
    sól, pieprz

Zupa z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule pokroić i zeszklić w rondelku. Dynię po oczyszczeniu i obrania pokroić w centymetrowe kostki. Po chwili dodać do cebuli i dusić do miękkości. Ostudzić, zblenderować, a następnie zalać bulionem. Zagotować, dodać serek topiony i przyprawy (kurkumę, chilli, kolendrę lub majeranek i liść laurowy). Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami z chleba.

Porady

Po nałożeniu na talerz można ozdobić zupę łyżką jogurtu lub śmietany, robiąc fantazyjnego keksa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy